"Kunskapsbanken"

Har du mage att dricka mjölk?

Många undviker idag mjölkprodukter och försäljningen av laktosfria alternativ slår alla rekord trots sina höga prislappar. Att undvika mejeriprodukter av djuretiska skäl och inget att diskutera men om du tror dig må dåligt av mjölk gäller det att röna ut ifall det verkligen är så. Om du är laktosintolerant betyder det att du har nedsatt… läs hela artikeln

Bli din egen kostrådgivare

Den enklaste vägen för att få effektiva och säkra kostråd är att gå till en kostrådgivare, men samtidigt hur svårt kan det vara att coacha sig själv? Det blir billigare och man slipper hålla koll på mötestider, och dessutom lär man sig massor i processen. I denna artikel ska jag ge dig verktygen som ger… läs hela artikeln

Har du hört talas om GDA? GDA står för Guideline Daily Amount (GDA), en märkning som förekommer på de flesta livsmedelsförpackningar och är framtaget som hjälp och vägledning för oss konsumenter. Eller så påstår man i alla fall från livsmedelsindustrins håll. Synar man GDA lite närmare i sömmarna kan man nästan tro att syftet är… läs hela artikeln

Fet av glutamat?

Idag är många rädda för tillsatser och en av de mest utskällda är glutamat. Men vad är glutamat och varför är det så farligt? Till att börja med måste vi konstatera att glutamat är ett naturligt ämne som behövs i våra kroppar. Glutamat är en aminosyra som bygger upp proteiner i våra kroppar. Dessutom används… läs hela artikeln

Det har sedan länge varit känt att försöksdjur lever längre om man håller nere deras matintag. Då uppkommer förstås frågan om detta även gäller människor? Personligen är jag inte mycket för att undvika känsliga frågor eftersom jag tror att man i regel kommer längst genom att se sanningen i vitögat. När det gäller energiunderskott och… läs hela artikeln

Debatten om huruvida light är bra eller inte har pågått i många långa år. Många är rädda för lightprodukter eftersom de oftast är sötade med kemiskt framställda sötningsmedel som inte förekommer i naturen. Det mest utskällda sötningsmedlet är tveklöst aspartam. Aspartamet har beskyllts för att orsaka cancer och att en av nedbrytningsprodukterna är det giftiga… läs hela artikeln

Att kraftigt minska ner på kolhydratintaget kan vara en effektiv nödbroms för att få ner ett högt blodsocker. Men att minimera intaget av kolhydrater innebär ofta att man ökar intaget av fett och i många fall är det intaget av mättat fett som ökar. När kroppen förbränner mer fett ökar nivåerna av fria fettsyror. Höga… läs hela artikeln

Av Fredrik Paulún Sysslar du med raw food eller levande föda är groddning vardagsmat, men för de allra flesta är det ett relativt okänt begrepp. Det är dock en helt naturlig process som går ut på att man ser till att ett frö börjar bilda en ny planta genom att ge det vatten, syre och… läs hela artikeln

Av Fredrik Paulún Jag har arbetat med näringslära i mer än 20 år och ofta får jag frågan om vilken mat som är den nyttigaste. Då svarar jag bär även om det finns mängder av andra livsmedel som också gör oss friskare. Bär är nämligen makalösa när det gäller innehåll av antioxidanter och andra ämnen… läs hela artikeln

När man varit med i den här branschen under ett antal år ser man att vissa trender kommer och går. De flesta trender innehåller väldigt lite substans och folk håller på så länge de orkar eller tills de inser att de faktiskt inte får några varaktiga hälsoförbättringar. En av de populära trenderna i dag är… läs hela artikeln