"Kunskapsbanken"

Fet av glutamat?

Idag är många rädda för tillsatser och en av de mest utskällda är glutamat. Men vad är glutamat och varför är det så farligt? Till att börja med måste vi konstatera att glutamat är ett naturligt ämne som behövs i våra kroppar. Glutamat är en aminosyra som bygger upp proteiner i våra kroppar. Dessutom används… läs hela artikeln

Det har sedan länge varit känt att försöksdjur lever längre om man håller nere deras matintag. Då uppkommer förstås frågan om detta även gäller människor? Personligen är jag inte mycket för att undvika känsliga frågor eftersom jag tror att man i regel kommer längst genom att se sanningen i vitögat. När det gäller energiunderskott och… läs hela artikeln

Debatten om huruvida light är bra eller inte har pågått i många långa år. Många är rädda för lightprodukter eftersom de oftast är sötade med kemiskt framställda sötningsmedel som inte förekommer i naturen. Det mest utskällda sötningsmedlet är tveklöst aspartam. Aspartamet har beskyllts för att orsaka cancer och att en av nedbrytningsprodukterna är det giftiga… läs hela artikeln

Att kraftigt minska ner på kolhydratintaget kan vara en effektiv nödbroms för att få ner ett högt blodsocker. Men att minimera intaget av kolhydrater innebär ofta att man ökar intaget av fett och i många fall är det intaget av mättat fett som ökar. När kroppen förbränner mer fett ökar nivåerna av fria fettsyror. Höga… läs hela artikeln

Av Fredrik Paulún Sysslar du med raw food eller levande föda är groddning vardagsmat, men för de allra flesta är det ett relativt okänt begrepp. Det är dock en helt naturlig process som går ut på att man ser till att ett frö börjar bilda en ny planta genom att ge det vatten, syre och… läs hela artikeln

Av Fredrik Paulún Jag har arbetat med näringslära i mer än 20 år och ofta får jag frågan om vilken mat som är den nyttigaste. Då svarar jag bär även om det finns mängder av andra livsmedel som också gör oss friskare. Bär är nämligen makalösa när det gäller innehåll av antioxidanter och andra ämnen… läs hela artikeln

När man varit med i den här branschen under ett antal år ser man att vissa trender kommer och går. De flesta trender innehåller väldigt lite substans och folk håller på så länge de orkar eller tills de inser att de faktiskt inte får några varaktiga hälsoförbättringar. En av de populära trenderna i dag är… läs hela artikeln

Kakao är bland det mest antioxidantrika man stoppa i sig och en hel del intressanta hälsoeffekter har kopplats till kakao som bland annat minskad risk att bränna sig i solen och positiva effekter på blodtryck. Man vet även att kakao ökar det goda kolesterolet HDL. En hypotes om vad som står för den goda effekten… läs hela artikeln