"Kunskapsbanken"

Har du hört talas om GDA? GDA står för Guideline Daily Amount (GDA), en märkning som förekommer på de flesta livsmedelsförpackningar och är framtaget som hjälp och vägledning för oss konsumenter. Eller så påstår man i alla fall från livsmedelsindustrins håll. Synar man GDA lite närmare i sömmarna kan man nästan tro att syftet är det motsatta – att förleda oss konsumenter för att få ganska dåliga produkter att se bättre ut.

Men vad är GDA?
GDA baseras på ett dagligt intag av 2000 kCal och på livsmedelsförpackningar anges hur stor del av GDA en portion utgör. På ett paket kakor kan man t.ex. finna att en kaka ger cirka 0,5 % av GDA. Och det kanske är bra information för konsumenten? Eller så förleds man att tro att en kaka inte är så farlig eftersom den endast utgör 1/200-del av dagens totala energibehov. Jag är rätt övertygad om det senare är sättet de flesta uppfattar det på. Industrikatalyserat självbedrägeri med andra ord.

Den skeva energifördelningen i GDA
GDA baseras inte endast på energiintag utan även på energifördelning. Energifördelning ryms inom näringsrekommendationerna, men även här törs man gissa på att vinstintresse har gått före verklig omtanke om konsumenten. När 100 % av GDA har nåtts har man fått i sig 50 gram protein, 270 gram kolhydrater och 70 gram fett. Att protein hamnar i botten är inget konstigt om det är vinstintresse som är syftet med märkningen. Protein är ofta en färskvara och det är dyrt. För konsumenten är det en förlust då protein, enligt många experter, är det näringsämne som mättar bäst per kalori. Något som förstås är angeläget då en stor del av befolkningen lider av övervikt. Kolhydrater finns det dock desto mer av. Kolhydrater anser jag inte behöver vara något negativt, men den typ av kolhydrater vi hittar i industrimat är med få undantag alltid raffinerade och därmed ohälsosamma och med låg mättnad. Alltså inget vi behöver uppmuntra konsumtion av.

GDA gillar socker
Det värsta med GDA är nog ändå att man indirekt ger ok för att konsumera stora mängder socker. När man når 100 % av GDA har man fått i sig 90 gram socker, det vill säga nästan dubbelt så mycket som protein.

Min slutsats blir att man försöker prångla ut mat med högt sockerinnehåll, lågt proteininnehåll och i övrigt lågt näringsinnehåll då inga vitaminer, mineraler eller andra näringsämnen ingår i GDA. En dag på 100 % av GDA motsvarar 10E% protein (precis på den undre gränsen av våra rekommendationer), 57E% kolhydrater och 33E% fett. Finns det verkligen ingen myndighet som kan sätta ner foten mot detta?

Av Martin Brunnberg