Sofie Florå

Vem är du?
Jag heter Sofie Florå och jag har genom åren utbildat mig mycket inom friskvård och har provat på flera olika arbetsområden i branschen.
Jag är bland annat Friskvårdspedagog och Kostrådgivare och har arbetat som Personlig tränare samt Hälsorådgivare i hälsokostbutiker.

Min tanke var länge att driva en butik, en kombination av lanthandel och hälsokostbutik. I butiken skulle jag arbeta för att kunderna skulle kunna köpa riktigt bra mat. Sedan dess har jag fått möjlighet att ta över två hälsokostbutiker, men tackat nej. På vägen har jag kommit på att det inte riktigt stämmer med vad jag vill göra. Jag vill nå ut till fler än de jag kan nå genom en egen liten butik. Dessutom finns mycket av de nyttiga varor jag ville erbjuda redan i de stora livsmedelskedjornas utbud. Det fick mig att tänka om och våga drömma om att hälsosam mat kan göras lättillgänglig för många fler.

Vad gör du idag?
Jag driver företaget Friskfaktor Sverige AB. Just nu arbetar jag mest med att hjälpa ICA-handlare att hålla ett hälsosamt sortiment i sina butiker. Jag har även hand om friskvårdsfrågor för personal, arbetar ut mot kunder och utvecklar goda leverantörskontakter.

Hur hjälpte utbildningen dig?
Det viktigaste som utbildningen gav mig var ett stärkt självförtroende och en tro på att jag kan påverka i branschen.
Jag fick möjlighet att ställa många frågor och delta i flera diskussioner, vilket passade mig utmärkt. Utbildningen kompletterade mina tidigare kostkunskaper väl. Utbildningen gav mig även ett större kontaktnät, vilket är ovärderligt.

Vad är din framtidsvision/mål?
Mitt främsta mål är att fortsätta utveckla arbetet ut mot ICA handlare och förbättra utbud och tillgänglighet på bra matvaror. På sikt skulle vilja arbeta ännu mer med försäljning i någon form. En vision jag har är att ta fram egna produkter, alternativt arbeta ännu närmare leverantörerna för att kunna påverka innehållet i produkter. Helst vill jag arbeta med svenska råvaror, men jag är även nyfiken på import. Då jag lever med smärta har jag även en vision om att kunna göra skillnad för andra som också lever med smärta.Ytterligare mål, eller snarare krav på mig själv, är att utbilda mig kontinuerligt och låta mig själv och mitt företag drivas av det jag brinner för.

Vad inspirerar dig mest med jobbet?
Att göra skillnad! Jag vill hjälpa andra att må så bra det bara går! Därför är detta mitt drömjobb.

Vilket livsmedel kan du inte vara utan?
Jag har många favoriter, men jag är väldigt glad för äpplen så de får alltid följa med mig hem. Jag måste även erkänna att du alltid hittar kakao hemma hos mig!